ЦЕЛОДНЕВНА ДЕТСКА ГРАДИНА "РАДОСТ"

град Добрич

02.03.2013г. – 140 години от гибелта на Апостола отбелязаха децата от група "Бонбон". Те възпроизведоха исторически сцени от живота и революционната дейност на Васил Левски. Децата рецитираха стихове, отразяващи жаждата за чиста и свята република. Бяха изпълнени и патриотични песни за свободата. По време на спектакъла родителите наблюдаваха в презентация исторически кадри, отразяващи събитията, които децата възпяха.
       

02.03.2013г. – Децата от група "Бонбон", "Врабчета" и "Пчеличка" посетиха Художествената галерия в гр. Добрич. Детската градина работи по програма "Коменски". По този повод децата разгледаха творбите на българския художник Бенчо Обрешков. Те рисуваха по някои от най-известните му картини.
       
       

03.10.2012г. – Децата от II,  III и  IV група на детската градина , придружени от своите учителки и помощник-възпитатели се насладиха на последните топли дни. Те си направиха разходка до Центъра за защита на растенията и животните, играха на воля сред природата, пяха песни и се забавляваха.
     
     

29.09.2012г. - На тази дата в град София се проведе XIV конкурс за малки и големи таланти „Мини Мис и Мини Мистър” на актрисата Илиана Балийска. Първо място спечели малката, но талантлива Теодора Луканова от група Врабчета при ЦДГ №20 „Радост”. В категорията за деца от 3 до 7 години тя заслужи своята награда с много чар и артистичност.
   

21.09. 2012г. – По проект „Приключения и игри сред природата” са и народните игри, които изиграха децата от III група „Пчеличка”. Игрите на нашите баби: „Балонът се надува”, „Бели пеперудки”, „ Черна съм машина”, „ Ринги- ринги рае” и днес са актуални и обичани от всички деца. Целта на народните игри е да се насърчат децата да водят по-активен начин на живот, да играят с други деца, да развиват умението си за общуване. 
       
       
       

20.09.2012г. –  На  двора  на  детската градина се проведе спортен празник „Мама татко и аз”. Децата от IV група „ Бонбон” и IV група „Врабчета” заедно със своите родители премериха сили и умения в подвижни състезателни игри.  Дейността е обвързана с работата на детската градина по общински  проект „ Приключения и игри сред природата”.
       
       
       
       

17.06.2012г.  – Госпожа Т. Иванова участва в теоретичната част на фестивал „Приятели на България”. Тя написа доклад на тема „Влияние на Европейската фолклорна приказка за личностното развитие на децата”. Докладът беше награден с грамота от Областния управител на област Добрич. Наградата бе връчена по време  на тридневен семинар „Творчески талант и реализация”, състоял се в КК „Албена”.
     

01.06.2012г. –  Деня на детето бе отбелязан с тържество в двора на детската градина. Децата пяха песни, танцуваха, състезаваха се с тротинетки, рисуваха с тебешири. Екипа на детската градина пожела на децата много щастливи преживявания и весели детски игри.
       
       

28.05.2012г. – През цялата учебна година освен получаване на знания в задължителните организирани учебни ситуации, децата посещаваха школите по : - английски език с преподавател г-жа Силвия Михайлова - модерен балет ”Алексия” с ръководител Севдалина Мавродиева и хореограф Ваня Колева - народни танци към Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица” с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев С помощта на техните ръководители, екипа на ЦДГ „Радост” организира програма,  в която децата показаха своите умения пред родители и близки. Тържеството се проведе в залата на СОУ „Любен Каравелов”.
         
       
 

23.05.2012г. – За да останат приятни спомени от последните дни в детската градина за подготвителни групи „Калинка” и „Звездичка” бе организирана екскурзия до град Варна. Децата посетиха Делфинариума, зоологическата градина и заведение от веригата „ Макдоналдс”.  Те се насладиха и на игри сред природата в Морската градина.
       
       

22.05.2012г. – Всяка година Отдел „Образование и култура” гр.Добрич награждава с грамота най-отличилите се учители от детски градини и училища. Госпожица Невал Ахмед бе сред наградените и получи грамота за принос в развитието на образованието.
 
От 17.00 часа във възрожденското училище на комплекс „Старият Добрич” се проведе тържество на подготвителните групи от детската градина. Ръководени от своите учителки г-жа Михова и г-ца  Божидарова от гр. „Звездичка” и г-жа Иванова и г-ца Ахмед от гр. „Калинка” децата участваха във викторина и показаха своите знания и готовност за училище. За гости бяха поканени родителите на всички деца, а в края за награда  децата получиха почерпка.
     
   

Април 2012г. - Детската градина получи две грамоти за участие в изложби от детски рисунки.         Единият от конкурсите бе организиран от сдружение „Дай, бабо, огънче” гр. Перник. В него децата участваха с рисунки по любима народна приказка.         Втората изложба беше организирана от община гр. Добрич под надслов  „МЕЧТАНИЕ В ЗВУК И БАГРИ”. В нея детските рисунки бяха по музикални произведения. 
 

10.04.2012г. – Ръководството на ЦДГ  „Радост” организира благотворителна  Великденска изложба. Родители и деца проявиха творчество и въображение и изработиха различни декорации за празника. Експонатите бяха подредени във фоайето на детската градина и за период от 3 дни всички желаещи имаха възможност да си закупят харесвани от тях продукти.
       
       

09.04.2012г. – И децата от III група „Бонбон” очакват с нетърпение Великден. Под ръководството на г-жа Колева и г-жа Станчева те подготвиха малка програма от песни, танци и стихотворения, с които зарадваха своите родители. След това в съвместна дейност изработваха предмети, подходящи за празника и украсяваха Великденски яйца.
     
   

05.04.2012г. – Децата от IV група „Калинка” и II група „Пчеличка” се подготвят за предстоящите Великденски празници. Те поканиха своите родители в занималните на детската градина, за да боядисат заедно яйца и да изработят декорация за празника.
       
       

03-04.04.2012г. – В два последователни дни в детската градина гостува държавен санитарен инспектор г- жа Севдалина Колева. Тя проведе лекции в подготвителните групи „Звездичка” и „Калинка”, за да запознае децата с начините за здравословно хранене.
     

02.04.2012г. – Стара мъдрост гласи : „ Ако мислиш за 10 години напред, засади дърво”. Учители и родители показаха своята съпричастност към тази идея. Заедно с деца от детската градина те се включиха в инициативата по озеленяване на двора. Песни и радостни емоции съпътстваха съвместната дейност по засаждане на дървета в двора на детската градина.
     
     

29.03.2012г. –  В ЦДГ „Радост” се проведе семинар на тема: „Учителя и родителя – партньори във възпитанието и обучението на децата”. Родители на деца от детската градина бяха поканени да вземат участие в семинара. В дискусията и двете страни имаха възможност да обсъдят въпросите за целите на възпитанието в детската градина и в семейната среда.

08.03.2012г.  –  Децата от всички групи поздравиха своите майки и баби с празника.
       
       
       
       
 

02.03.2012г. - В занималнята на IV група „Звездичка” се проведе Тържествена вечер,  посветена  на  Националния  празник  на България  –  3 март.  Революционни песни и стихове, изпълнени от деца събудиха чувството на национална гордост у всички присъстващи.
       
       

24.02.2012г. - Децата от I група „Слънце” вече се подготвиха за един от най-традиционните български празници  –  посрещането на Баба Марта. Заедно със своите родители те изработиха  различни модели мартеници, с които украсиха занималнята.
       
       

19.12.2011г. – Настъпи дългоочакваният момент от всички деца. Днес Дядо Коледа посети детската градина. Преди да раздаде подаръците той седна да си почине, а децата го забавляваха с песни, танци и стихотворения. Децата от III група „Врабчета” и IV  група „Калинка” показаха на Дядо Коледа и на своите родители обичая   Коледуване.
       
       
     

9.12.2011г. – Представители на три поколения се събраха в детската градина, за да възродят стария български обичай по изработване на битова сурвачка. В III гр. „Врабчета” бабите и дядовците показваха на своите внуци как са се украсявали сурвачките в миналото. В IV гр. „Звездичка” родители и деца твориха заедно използвайки вълна, пуканки, сушени плодове. Занималните на двете групи грейнаха от красиво изработените сурвачки и многото детски усмивки.
       
     
   

21.11.2011г. – Деца и родители от III група „Бонбон” се събраха в детската градина за да празнуват Деня на християнското семейство. Госпожа Станчева и госпожа Колева подготвиха малко тържество, в което децата се изявиха с песни и стихотворения.
       

IV група „Звездичка днес също празнува Деня на християнското семейство. На празника присъства и свещеник, който напомни на родителите какви са семейните ценности според нашата религия. Чрез песни и танци  децата благодариха на семействата си.
   

16.11.2011г. – Децата от  IV група „Калинка” днес имаха есенен празник. Те поканиха своите родители , за да им покажат колко много са  научили за есента.   
     

Децата от  I група „Слънце” също бяха посетени от есента. Тя дойде с пълна кошница плодове и зеленчуци, за да попее и да потанцува заедно с децата. А на сбогуване всяко момиченце и момченце получи по една ябълка.Родителите на малките възпитаници на детската градина присъстваха на празника и се забавляваха заедно със своите деца.
       

14.11.2011г. – Празник на есента в група „Пчеличка” Децата от групата вече са пораснали и знаят много за сезона есен. Госпожа Желева и госпожа Василева подготвиха тържество, в което децата да покажат своите знания. Родителите се радваха на изявата на децата си в песните, танците и стихотвореноята.
   

09.11.2011г. – Родителите на децата от група „ Пчеличка ” бяха поканени на открит урок по направление Социален свят. Госпожа Желева демонстрира как протича една планирана обучаваща ситуация по тема:      „ Как ще им помогнеш? ”, а родителите имаха възможност да проследят активността на своите деца по време на урока.
   

03.11.2011г. – Детската градина организира среща на родителите със детски стоматолог. Доктор Атанасова направи беседа, с цел повишаване здравната култура на родителите по отношение на  зъбките на децата. Тя запозна родителите на децата от третите и четвъртите групи с новостите в предпазването на детските зъби от кариеси.
     

01.11.2011г. – Деня на народния будител избраха родителите и децата от група „Врабчета”, за да честитят пенсионирането на г-жа Аглая Иванова. Те подготвиха за нея малко тържество, в което чрез песни и стихотворения благодариха на своята любима учителка за търпението, професионализма и безкрайната всеотдайност. Като подарък от групата  г-жа Аглая Иванова получи картина, за да и напомня винаги за моментите, прекарани в общуване с децата.
       

28.09.2011г. – Децата от детската градина имаха спортен празник, който се проведе в Центъра за защита на растенията и животните. Те се забавляваха като разглеждаха животните и пяха детски песнички. На чист въздух сред природата децата показаха сръчност и умения в различни спортни игри. А като награда за положените усилия всяка група получи топки за подарък.
     
 

27.05 2011г. – Децата от IV група „Слънце” и от IV група „Калинка” си взеха довиждане с детската градина. Те поканиха своите родители на тържество, в което пяха, танцуваха и показаха какво са научили за четирите години обучение и възпитание в детската градина. В края на тържествата те получиха и своите първи удостоверения за завършено обучение. Освен документа, директорката на детската градина госпожа В. Господинова им поднесе и по един малък подарък. Всяко дете получи по една книжка с шестте народни приказки от проекта „И всички ние заживяхме щастливо” и дипляна с пословици и поговорки по приказките. Книжките бяха богато илюстровани с детски рисунки, изработени от самите деца и показани на изложбата в  Регионална библиотека „Д. Габе”.
     
   

11.05.2011г. – В деня, който е църковен празник в чест на двамата братя, създали славянската азбука и писменост, директорката на ЦДГ „Радост”, учители от ЦДГ „Радост” и  ОУ „Д. Талев” поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий.. Така те изразиха своята почит пред братята Кирил и Методий. Едновременно с това  запознаха придружаващите ги Европейски партньори с делото на двамата братя и значението му за културното развитие на славянските народи.
       

9.05.2011г. – От 9 май до 12 май в гр. Добрич гостуват Европейските партньори на ЦДГ „Радост” по проект  „И всички ние заживяхме щастливо”. В този   период  се  провеждат   няколко   заключителни   дейности по проекта. От три часа във фоайето на Регионална библиотека „Д. Габе” беше открита изложба на детски рисунки. Ученици от партньорските училища в Уелс, Франция, Турция, Шотландия и ОУ „Д. Талев” гр. Добрич, а също и малките възпитаници на  ЦДГ „Радост” претвориха в рисунки своите впечатления от народните приказки, с които се запознаха по време на работата по проекта. В края на деня в  залата на куклен театър „Д. Габе” се проведе спектакъл на фолклорната приказка. Драматизации на народна приказка  от всяка една държава участничка в проекта бяха представени на сцената, а актьори бяха деца от  ЦДГ „Радост” и  ОУ „Д. Талев”.
       
       
     

14.04.2011г. – Проект „Учене чрез изкуство” е в своя заключителен етап и ЦДГ „Радост” е домакин на партньорите от Полша и Турция. Днес в детската градина гостуват учители и ученици от училище №7 гр. Кнуров, Полша и от училище „Халил Атила” гр. Измир, Турция. Гостите са посрещнати по стар български обичай с питка и шарена сол. Деца от подготвителните групи изнасят кратка програма. Момичетата от IV група „Слънце” представят пред гостите обичая Лазаруване, а деца от  IV група „Калинка” изпълняват Великденски песни. След програмата групата от Полша провежда урок в  IV група „Слънце”, в който български и полски деца заедно изработват патенце от цветна хартия. В IV група „Калинка” малките възпитаници на детската градина учат своите партньори от Турция да танцуват българско народно хоро.
       
     

12.04.2011г.  17.00ч. -  В залата на Младежки дом  гр.Добрич се състоя концерт на фолклорна тематика. Той е част от заключителния етап на проект „Учене чрез изкуство”. На него  партньорите по проекта показаха по един традиционен за съответния регион обичай. Ученици от училище №7 гр. Кнуров, Полша пяха народни песни и танцуваха полски танци, а след това ни запознаха с обичаи, свързани с рудодобива и металургията. Ученици от училище „Халил Атила” гр. Измир, Турция показаха традиции и обичаи, вързани с начина на празнуване на годежите в техния край. Малките възпитаници от ЦДГ „Радост” изпълниха народен танц, който пресъздава традиционната за Добруджа жътва. На Фолклорния концерт присъстваха гости от гр. Измир и гр. Кнуров, директори и учители от детски градини  и родители на деца от ЦДГ „ Радост”.
       
     

12.04.2011г.  10.30ч. –  В една от залите на Художествена галерия гр.Добрич деца от ЦДГ „ Радост” извършиха изобразителни дейности съвместно с ученици от училище №7 гр. Кнуров, Полша и от училище „Халил Атила” гр. Измир, Турция. Инициативата е част от проекта „Учене чрез изкуство”. Преди да започнат да творят, децата и техните учители се запознаха с големия Християнски празник Великден,  като изгледаха презантация, подготвена от г-жа Т. Иванова. След това всички пристъпиха към същинските изобразителни дейности. Децата украсиха обемен макет на Великденско яйце, боядисваха Великденски яйца с темперни бои. Те също така рисуваха рисунки по тематика от празничния  пролетен календар на българите и украсяваха плоски яйца от картон чрез изкъсване и апликиране със цветни салфетки. За пореден път децата показаха на обществеността, че за изкуството няма възрастови граници и езикови бариери.
   
     

25.02.2011г. – Родителите на децата от ЦДГ „Радост” организираха благотворителен базар, посветен на Баба Марта и на празника на Мама. Те изработиха мартеници и други красиви продукти свързани с пролетните  празници. Изработените вещи бяха подредени във фоайето на детската градина.

     

   


22.02. – 25.02. 2011г. – Във връзка с проектна среща по проект ,, Учене чрез изкуство” г-жа К. Михова, г-жа Т. Иванова и г-ца Т. Батанова  отпътуваха за град Кнуров, Полша. Те посетиха училището  партньор, където представиха презентация на Католическия празник Хелоуин. Г-ца Т. Батанова запозна ученици от V клас с българските традиции по посрещането на  Баба Марта. Полските ученици се закичиха с мартеници, които си направиха сами под ръководството на  Г-ца Т. Батанова.

     

   


15.02. – 20.02. 2011г. – В град Суонзи, Уелс се състоя работна среща по проект „ И ние всички заживяхме щастливо ”. Като представители на ЦДГ „Радост” на срещата присъстваха директорката на детската градина г-жа  В. Господинова и г-жа П. Даскалова. Проектната среща се проведе в училището домакин, където бяха обсъдени крайните продукти от работата по проекта. Партньорите направиха посещение и в едно Английско училище, с цел сравняване на двете системи на образование. Учителите посетиха също така и обекти, свързани с особеностите на региона и културното наследство – Carreg Center Castle, Националния музей на Уелс, историческия музей St. Fagans.


22.12.2010г. – И тази година Дядо Коледа не пропусна да посети детската градина. Преди да раздаде подаръците на децата той провери дали те са научили песнички и стихотворения.
     

17.12.2010г. – Във фоайето на детската градина бе уредена изложба от рисунки по проектните приказки „Боби” и „Зералда”. Родителите имаха възможност да се запознаят с творбите на малките художници. Децата от групи „Пчеличка”, „Бонбон” и „Слънце”също разгледаха изложбата.
     

16.12.2010г. – Децата от подготвителните групи на детската градина  подготвиха  още  две  драматизации   на   народни   приказки   от  проект   „ И всички ние заживяхме щастливо ”. Те изнесоха спектакъл по приказките пред родители на деца от детската градина и гости в залата на СОУ „ Л. Каравелов”. Децата от IV гр. „Калинка” представиха Френската народна приказка „Зералда”, а децата от  IV гр. „Слънце” представиха Шотландската народна приказка „Боби”.
       
         

09.12.2010г. – Децата от детската градина се запознават с българските народни инструменти, част от темите по проект  „ Учене чрез изкуство”. В група „ Бонбон ” децата имаха възможност да видят и чуят на живо изпълнение на гайда, представено от Евгени Стоянов – ученик от СОУ   „Климент Охридски”.
   

21.11.2010г. – Децата от група „ Звездичка ” празнуват деня на християнското семейство със специално подготвена „Вечер на баба и дядо”. На тържеството, което се проведе в детската градина, бяха поканени само баби и дядовци и поздравът на децата беше отправен лично към тях. С песни, танци и стихотворения те им благодариха за любовта, грижите и търпението.
   

31.10 - 7.11.2010г.  -  На работна среща в Шотландия се намират г-жа А. Иванова  и директорката на детската градина г-жа В. Господинова. Посещението е по проект „И всички ние заживяхме щастливо”. Част от проекта е Шотландската народна приказка „ Боби Грейфрайърс ”. Във връзка с това учителите получиха повече информация за реално съществуващия персонаж от историята – кучето Боби. Те посетиха паметника на Боби и гробището,  в което са погребани кучето и неговият собственик. Посетени бяха и няколко образователни заведения: частно и държавно училище в Единбург, частна детска градина и първата детска градина, основана от Р. Оуен.
     
   

18.10 – 22.10.2010г. -  Учителките г-жа Т. Иванова и г-ца Н. Ахмет посетиха град Измир, Турция във връзка с работна среща по проект „Учене  чрез изкуство”. В училище „ Халил Атила ”, град Измир те представиха на проектните партньори от Турция и Полша презентации по темите: „ Български народни инструменти” и „ Религиите в България”. Госпожица Н. Ахмет изнесе урок в подготвителна група от училището, в който запозна децата с традиционното облекло на жените от Добруджа, а  децата направиха апликации на народни носии.
       
   

27.05.2010г. Деца и учители от  ЦДГ  „Радост”  извършиха много дейности по  проект  „ And we all lived happily ever after ”. Децата от група „ Слънце” подготвиха драматизация на Уелската народна приказка „ Кантрер Гваелод”, а деца от група „ Калинка” подготвиха драматизации по Турски народни  приказки за Насредин Ходжа. В залата на КТ „ Дора Габе ” бе изнесен спектакъл по двете приказки и по Българската народна приказка „ Който не работи, не трябва да яде”, представена от деца от IV група „ Пчеличка”. На спектакъла присъстваха деца и родители от   ЦДГ  „Радост”, учители и директори на детски градини, представители на Община град Добрич.  

               


12.05.2010г. Гостуването на партньорите по проект „Learning by Art ” съвпадна с един изключителен празник за деца и учители от    ЦДГ  „Радост” . Детската градина навърши 35 години от създаването си. С песни, танци, балонно шоу и голяма торта   децата отпразнуваха рождения ден на двора на детската градина. На 12.05. от 17h. в зала Добрич започна юбилеен концерт под надслов: 35 години с обич към децата.  Малките възпитаници на детската градина пяха и танцуваха, демонстрирайки своя талант пред родители, директори и учители от детски градини и гостите  от училище  № 7 гр. Кнуров,  Полша и училище „ Х. Атила” гр. Измир, Турция.
                   

10.05.2010г.  ЦДГ  „Радост”  е   домакин   на   проектна   среща     по  проект    „ Learning by Art ”. Децата и учителският екип посрещнаха партньорите от училище  № 7 гр. Кнуров , Полша и училище „ Х. Атила” гр. Измир, Турция.  Деца  от  III  гр.  „ Слънце” танцуваха полка, а деца от група „ Калинка” показаха драматизация на приказката за Насредин Ходжа „Какво ако се случи”. Гостите имаха възможност да разгледат занималните на децата и да проведат уроци с малките възпитаници на детската градина. Учители от училище „Х. Атила” изработиха с деца от гр. „Калинка” традиционното турско синьо оченце, а учители от училище номер № 7 град Кнуров научиха децата от подготвителна група „ Пчеличка ” да изработват Полска кукла.    


24.04.2010г. Екип  от  учители  от  детската  градина   г-жа М. Иванова,  г-жа  Р. Колева,  г-жа Л. Василева   и   директора   на   детската   градина    г-жа       В. Господинова отпътуваха за проектна среща във Франция по проект „ And we all lived happily ever after ”. Партньорите от детска градина „ Ecole Maternelle ”организираха топло и сърдечно посрещане на своите гости. На работните срещи се коментираха методите на работа с народна приказка, споделяха се резултати от досегашната работа. Главен експерт от Инспектората по образованието в Страсбург г-жа Мюлер запозна своите гости с особеностите на френската образователна система., след което учителите посетиха детска градина в Страсбург и детска градина и училище в Кел, Германия.

           


15.03.2010г. Деца от всички групи на детската градина вече нарисуваха своите любими моменти от приказката „ Който не работи, не трябва да яде”. Изложба от техни рисунки бе подредена във фоаето на община Гр.Добрич. за период от една седмица родители и заинтересовани граждани на града имат възможност да се запознаят с детските творби.


12.03.2010г. Дългогодишната работа на учителите от  ЦДГ „Радост” по формирането на нравствена култура на децата е към своя финал. Опита и добрите практики дадоха възможност на учителския екип да разработи  Програма за изграждане на нравствената култура на децата. Тя съдържа правила за  култура на поведение на децата. С помощта на Сдружението на родителите  „Радост” бе издадено помагало за родители наречено „ Правила за култура и нравственост на децата ”. В залата на Община Добрич книжката беше представена пред родители, колеги и представители от различни образователни среди.

   


01.03.2010г. Децата от  ЦДГ „Радост” празнуват. В детската градина днес пристигна Баба Марта. Децата я посрещнаха с песни и танци   подготвени  от г-жа Р. Паскалева, г-жа М. Иванова и музикалния ръководител на детската градина г-жа Данова. Баба Марта им разказа защо хората празнуват на този ден и ги накичи с мартенички за здраве.Празникът беше записан на DVD и изпратен на партньорите по проект  „ And we all lived happily ever after ” и проект  „ Learning by Art ”. Така децата и учителите от ЦДГ „Радост” разпространяват българските традиции по света.

     

 


25.02.2010г. Български мартеници полетяха в различни посоки на света. Учители от ЦДГ „Радост” изработиха различни по големина и модели мартеници. Родители на деца от I гр. „ Врабчета” се приобщиха към идеята. Проектните партньори на детската градина от Турция, Полша, Франция, Уелс и Шотландия получиха българския символ на здравето и обновлението. Заедно с мартениците бе изпратена и презентация на хартиен носител с легендата за Баба Марта, изготвена от г-ца Н. Ахмед.

   


18.02.2010г. Децата от подготвителна група „Пчеличка” зарадваха родителите си като им демонстрираха своите театрални умения и талант. Пред родители на деца от детската градина, гости на детската градина и партньори те направиха спектакъл на приказката „ Който не работи, не трябва да яде” на сцената на СОУ „ Л. Каравелов ”.По този начин проект  „ And we all lived happily ever after ” получи  популяризация сред Добричката общественост.


22.01 2010г.  Под ръководството и организацията на г-жа Ст. Желева и г-жа М. Димитрова децата от подготвителна група „Пчеличка” направиха драматизация на приказката „ Който не работи, не трябва да яде”. Те бяха подпомогнати в своята работа от актьора Румен Куртев. В залата на КТ „Дора Габе” се осъществи запис на DVD на българската народна приказка, който бе изпратен на всички партньори на детската градина по проект „ And we all lived happily ever after ”.

       

   


20.01.2010г. - В детската градина беше уредена изложба от народни носии и предмети от бита на българина в миналото по проект ”Learning by Art” . Народната носия в добруджансия край беше представена и чрез фотоси, подредени от учителките Татяна Иванова и Румяна Паскалева. Към инициативата се присъединиха децата и родителите от Първа група „ Врабчета” с учителки Пенка Даскалова и Аглая Иванова. Те изработиха битови сукмани, украсени с красиви шевици.


18.01.2009г. - Във всички групи, под ръководството на учителите децата рисуват любими моменти по приказката „Който не работи, не трябва да яде,” част от проекта „ And we all lived happily ever after”.


15.01.2009г. - Децата от група „Пчеличка” усилено репетират с костюми и реквизит за да подготвят представянето на приказката „Който не работи, не трябва да яде,” пред партньорите от Уелс, Турция, Шотландия и Франция. Децата се запознаха с българската  кукла-разказвач, която ще пътува със спектакъла


18.12.2009г. - От 14.12.2009г. до 18.12.2009г. се организираха Коледни празници във всички групи. Празниците бяха съпроводени с много емоция и веселие, защото в тях участваха родителите.
    


15.12.2009г. - На 15.12.2009г. деца от група „Калинка” и група „Пчеличка” възпроизведоха обичая „Коледуване”по проект „Learning by Art”.  Малките коледарчета посетиха домовете на сем. Иванови и сем. Илиеви.


27.11.2009г. - На 27.11.2009г.в детската градина се проведоха открити моменти по драматизиране на части от приказката „Който не работи, не трябва да яде” групи „Слънце”,”Пчеличка”, „Врабчета”, и „Бонбон”.  Те са част от работата по проект „ And we all lived happily ever after !”
               


22.11.2009г. - От 14.11.2009г. до 20.11.2009г. в град Кнуров, Полша се състоя първа работна среща по проект „Learning by Art”. От ЦДГ №20 „Радост” в срещата участваха г-жа Валентина Господинова- директор на детската градина,  Невал Амед и Пенка Даскалова – учителки.
                


20.11.2009г. - Децата от всички възрастови групи бяха запознати със съдържанието на народната приказка „Който не работи, не трябва да яде” в организирани педагогически ситуации по български език.
           

18.11.2009г. - Децата от група „Звездичка” и група „Пчеличка” посетиха Етнографската къща в град Добрич, с цел запознаване с типични облекла за регион Добруджа.
        


24.10.2009г. - От 18.10.2009г. до 22.10.2009г. в град Одрин, Република Турция се състоя първата работна среща по проект „ And we all lived happily ever after !” Присъсваха екипи от всички партньорски институции. От българска страна, която е и координатор в срещата участваха директорът Валентина Господинова и учителките Минка Симеонова, Хриска Ненкова и Стефка Желева.


14.10.2009г. - Директорката на ЦДГ №20 „Радост”, г-жа Валентина Господинова представи проектите пред родителската общност , като ги призова за подкрепа и съпричастност в  реализацията им.


10.09.2009г. - Директорът на ЦДГ №20 „Радост”, град Добрич подписа договорите по  двата проекта „Коменски”-Училищни партньорства.  Те са на стойност 22 000 евро.


20.08.2009г. - Два проекта „Коменски" - Училищни партньорства  от Програмата  „Учене през целия живот" ще реализира детска градина „Радост" .

В проекта „ And we all lived happily ever after !" участват детски градини и училища от Уелс, Шотландия, Франция , Турция, и СОУ "Д.Талев" от Добрич. ЦДГ „Радост" е координатор.

В него децата ще добият знания и ще развият основни умения за живота чрез художествено възприемане на фолклорна приказка. Ще бъдат изготвени DVD-та с приказки на всички участници, двуезични дипляни с пословици и поговорки, изложба с детски рисунки и брошура с единна методика за работа с фолклорна приказка. Ще бъде организиран и празник на европейската фолклорна приказка.

Във втория  проект „Learning by Art" детската градина е партньор на училища от Полша, Англия и Турция.

 В него  децата ще научат за  корените на нашите региони, ще получат познания по история, география и местен фолклор.  Ще бъде създадено  представление  на базата на фолклорни сцени, свързани с един от сезоните и регионалните обичаи.


10.06.2009г.Целодневна детска градина №20 "Радост" получи Европейски сертификат за участието си в инициативата Пролет в Европа на ЕК. Той е подписан от видни личности, чиито подписи можете да видите. Децата от група "Бонбон" с учителки г-жа Ненкова, г-жа Колева и учителката им по музика г-жа Евгения Данова подготвиха тяхното участие. То включваше изпълнение на закачлива народна песен, която те записаха, презентираха и изпратиха в сайта на Пролет в Европа. След като беше проверено изпълнението на децата, и публикувано всички училища от страните на Европейския съюз могат да го чуят и видят.

Виж/Изтегли PDF


02.06.2009г. – Работата по проекта на МОН "Училище на две скорости" е в разгара си. Децата посещават редовно заниманията по български език и с радост можем да споделим, техният напредък. Те настигнаха своите приятели в познанията за езика.

                         


01.06.2009г. – Денят на детето в детската градина децата ще запомнят с много празнично настроение, игри, танци, подаръци и много вкусотии. Децата обичат да празнуват а родителите и този път се погрижиха за подаръците. Получиха три огромни коша с играчки за игра с пясък, много балони и много банани.

 

По големите каки и батковци от бъдещата трета група показаха на Общоградския празник, как хубаво умеят да танцуват 101 котараци. С красивите си облекла и приятен танц спечелиха заслужените аплодисменти на публиката.

 

                 


28.05.2009г. – С демонстраця на много знания и придобити умения се сбогуваха децата от Подготвителна група "Бонбон" и техните учителки г-жа Хриска Ненкова и г-жа Радка Колева. Бонбоните се надпреварваха да покажат, колко много са научили в детската градина и колко много са пораснали, за да си заслужат първите удостоверения.

 

Пожелаваме им само отлични оценки в училище!

 

           


27.05.2009г. – Децата от подготвителна група "Врабчета" с учителки г-жа Пенка Даскалова и г-жа Аглая Иванова празнуваха своя последен празник в детската градина. Той премина с много емоции изразени в песни, танци, стихове за любимата детска градина и трепети за първия учебен ден.

 

На добър час мили врабчета !

 

                                 


22.05.2009г. – Послучай 24-ти май - Деня на Славянската писменост и култура г-жа Пенка Даскалова беше официално наградена с грамота от Отдел" Образование и Култура" при Община град Добрич. Високото отличие се връчва за новаторски принос в развитието на образованието в град Добрич. Целият екип на ЦДГ №20"Радост" и всички родители, сърдечно поздравяваме г-жа П.Даскалова с пожелание за нови творчески завоевания.


21.05.2009г. - Децата от група"Бонбон" и група"Врабчета" бяха истински щастливи да отидат на екскурзия до град Варна. С много емоции и настроение посетиха Делфинариума, Зоологическата градина и Аквариума на по-големия град.

         
         
     


28.04.2009г. - ЦДГ №17 "Първи юни" празнува своя 35-ти рожден ден. Децата от ЦДГ №20 "Радост" участваха в чудесната идея "Заедно да усмихнем света". Прекрасните детски усмивки на децата бяха оформени в пъстър букет от цветни снимки върху фотохартия.

 


23.04.2009г. - Децата от танцовата школа по народни танци от ЦДГ №20 "Радост" с ръководител Светлин Куцаров получиха заслужени аплодисменти в концерта "Детски усмивки", част от ежегодните Детски цветни празници в град Добрич.

       
       
       
 

Отлично се представи  Костадин Костадинов от група "Пчеличка", който завладя публиката със стихотворението "Великден" от Елисавета Багряна.

 


18.04.2009г. - Цветан Красенов Куртев от група "Врабчета" беше  отличен в Общинският конкурс за детска рисунка "Мисия спасител". Партньори и съорганизатори в провеждането на конкурса бяха Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата. Наградата беше връчена от г-н Нейчо Нейчев, Началник на Отдел "Образование и култура" от Община град Добрич.

   


12.03.2009г. – В ЦДГ №20 стартира проект "Училище на две скорости", компонент1" Без звънец". Той се финансира от Европейски социален фонд в Оперативна програма " Развитие на човешките ресурси" чрез Министерство на образованието и науката. По проекта е предвидена допълнителна работа по български език с деца, чийто език в семейството е различен от български. От 14.03.09г. до 16.03.09г. г-жа Пенка Даскалова, ще посети обучителен курс в  град Варна, който ще се финансира от МОН.


08.03.2009г. – Цялата седмица премина на фона на щастливи детски усмивки и нескрита майчина любов. Децата от всички възрастови групи празнуваха денят на мама.

     
     
       
     


01.02.2009г. – От 01.02.2009г. до 06.02.2009г. ЦДГ №20 беше домакин на работна среща по Програма "Коменски", към Центъра за развитие на човешките ресурси- София. Гости на детската градина бяха Дифриг Елиз и Марк Тома от  училище Ysgol Gymraeg Lon Las от Swansea - Уелс и Валери Еснаулт и Вероник Остерман от ECOLE MATERNELLE от Hangenbieten - Франция.

     

       

       


18.12.2008г. – На Коледният концерт организиран от Община Добрич, ЦДГ №20 е отличена  с Първо място за най-красива украса на сурвакници. Благодарим на всички родители, които помогнаха за това.

   


17.12.2008г. – Децата от детската градина посрещат Дядо Коледа.

                 

     


11.12.2008г. – Децата от ЦДГ №20 бяха поздравени от ученици от СОУ „Любен Каравелов”

            С това започнаха Коледните празници в детската градина. Децата чуха Библейската легенда за раждането на Христос, наслаждаваха се на коледарските песни и танци на по-големите ученици, но бивши възпитаници на нашата детска градина.


03.12.2008г. – Деца от ЦДГ №20 отличени в конкурс за рисунка „ Да спасим планетата”

            Деца от Подготвителните групи „Врабчета „ и „Бонбон” рисуваха по повод дните на Интелигентната енергия в Община Добрич.

            Техни рисунки бяха отличени и подредени в организираната по този повод изложба.

            Малките художници получиха награди лично от г-жа Детелина Николова – кмет на Община Добрич.
       

02.12.2008г. – Открити уроци в ЦДГ №20 „Радост” на тема „ Възпитаване в  нравствена култура децата от предучилищна  възраст”.

 На 02.12.08г. и 03.12.08г. учители от ЦДГ №20 разработваха тематично в открита практика важни правила за поведение на деца от 3-до7г. възраст. Те са част от специалната Програма за възпитаване на децата в нравствена култура.


28.11.2008г. – Празник с родителите по повод Въведение Богородично.

            На 28.11.2008г. настоятелството на ЦДГ №20 „Радост” организира благотворителен бал за родителите от ЦДГ №20 „Радост”.

            В духа на Християнските традиции, децата представиха Танц със свещи, танц с икона, рецитираха и пяха песни посветени на Въведение Богородично.

            Настоятелството на ЦДГ №20, искрено благодари на всички присъстващи за стореното добро в тази нощ.

   

18.11.2008г. – Деца от ЦДГ №20 „Радост” отличени в конкурс за рисунка на тема „Пази детето”

Белослава Пламенова от Подготвителна група „Врабчета” беше удостоена с Грамота и Първо място в конкурса за детска рисунка „Пази детето”. Той беше организиран от Министерство на здравеопазването, съвместно с Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и Общински младежки център „Захари Стоянов”, град Добрич.

Поощрителна  грамота получи и Таисса Кулчиар от Подготвителна група „Бонбон”

     
Дизайн - Михаил Йорданов, mihail_t@abv.bg